Dvě Kateřiny v Anežce

Kateřina Kněžíková (c) Pavel Hejný
 
Kateřina Englichová (c) Archiv KE

 
Cyklus Obrazy a hudba je oblíbená koncertní řada FOK. Večery v Anežském klášteře, jejichž součástí je stručné seznámení s vybraným dílem ze sbírek pražské Národní galerie, bývají spíše odlehčenějšího rázu a také kratších rozměrů. Lektoři si díla vybírají sami podle programu, a tak mají posluchači v jednom večeru hned několik příjemných zážitků najednou včetně možnosti bloumat chodbami, jimiž kdysi kráčela i významná česká světice. Genius loci dělá své, atmosféra je vždy zaručena na sto procent.
V dubnu (28. 4.) se posluchačům představily dvě dámy: sopranistka Kateřina Kněžíková a harfistka Kateřina Englichová. Spojení lidského hlasu se strunným nástrojem je osvědčená volba, vzpomeneme-li, jak dlouhou tradicí se může pyšnit, ať už mluvíme o pradávné harfičce, loutně, mandolíně, kytaře nebo v tomto případě moderní harfě.

Duo Kateřin si připravilo líbezný program. Výběr z Janáčkovy Moravské lidové poezie v písních, v nichž autor nechal melodie vyznít v co nejčistší podobě, až se člověku chce spontánně se ke zpěvu připojit, a stylizovanější Písničky na jednu stránku H 294 Bohuslava Martinů. K nim interpretky připojily Pět řeckých lidových písní Maurice Ravela, výběr písní Gabriela Fauré a stříbřitý Svit luny Clauda Debussyho v úpravě pro sólovou harfu. Lektorka Jitka Šosová zvolila k tomuto programu obraz Zlatý věk Antonína Procházky z r. 1938.
Jednoduše řečeno, poslech českých skladatelů byl takzvaně „na kapesníček“, neboť projev Kateřiny Kněžíkové, v souladu s citlivým harfovým doprovodem, byl vřelý, srdečný a zcela přirozený. Tato pěvkyně má zkrátka dar dotknout se posluchačova nitra. Co se dalších písní týče, lituji, že pro zájemce nebylo vytištěno alespoň pár archů s překlady textů, k nimž by se nejeden posluchač rád vrátil třeba i po koncertě. Ke cti sólistky patří, že se snažila všem písním dodat natolik odpovídající výraz, aby ani francouzštiny neznalí jedinci nebyli o nic ochuzeni. To se jí podařilo skvěle. A Kateřina Englichová jí v tom byla rovnocennou partnerkou.



Oblíbené příspěvky