CD tipy 8




Pavel Haas Quartet (c) Marco Borrgreve

Dvořák: Kvintety
 


Pavel Haas Quartet, Boris Giltburg - klavír, Pavel Nikl - viola, 1 CD Supraphon SU 4195-2. 

Pavel Haas Quartet patří bezesporu k nejlepším českým komorním souborům. Od svého debutu v roce 2006, za který získalo kvarteto Gramophone Award, je každé jeho nahrávce věnována pozornost v zahraničí a pokaždé se stává přinejmenším tipem editora, nahrávkou týdne nebo měsíce. Snímek se skladbami Antonína Dvořáka (Klavírní kvintet č. 2 A dur op. 81 B. 155, Smyčcový kvintet Es dur op. 97 B. 180) pokračuje úspěšně v této tradici, takže se naskýtá úvaha, zda si z nahrávek tohoto ansámblu nesestavovat postupně sběratelskou edici.
 
 
 

Rorate coeli. Advent a Vánoce v barokní Praze. Hudba Prahy 18. století
 
 

Hana Blažíková- soprán, Kamila Ševčíková - alt, Tomáš Král - baryton, Marián Krejčík - baryton, Collegium Marianum, Jana Semerádová. 1 CD Supraphon SU 4002-2.

Velmi zdařilé adventně-vánoční CD je staršího data (2009), ale sluší se ho připomenout a zařadit do výběru těch nejlepších českých nahrávek. Kvarteto sólistů pod vedením Jany Semerádové předvádí nejen půvabné písně Václava Karla Rovenského (Děťátko rozkošné, K Ježíškovi), ale také dalších skladatelů 18. století: Jana Dismase Zelenky, Antonína Reichenauera, Antonia Caldary a Johanna Friedricha Fasche. Nuže, vzhůru na vánoční čas!
 
 
 
 
 

Ola Gjeilo. Winter Songs
 
 

Ola Gjeilo, Choir Of Royal Holloway, 12 Ensemble. 1 CD / Download Decca 0289 481 6326 7.

Ola Gjeilo (*1978) je norský klavírista a skladatel, který žije v USA. V kompozici se věnuje hlavně sborové a klavírní tvorbě. U kritiků vzbuzuje rozporuplné reakce a má se mu za zlé, že píše moc líbivě až podbízivě, nehledá nové cesty a „rochní“ se až příliš v tradicionalistickém „bahýnku“. Teď, před Vánocemi, ale snad ta trocha nenáročné hudby nevadí. Předností této nahrávky je opravdu vynikající interpretace a skvělý zvuk. Na koho je to hudba příliš průměrná, nechť se jí obloukem vyhne…
 
 
 
 
 
Martinů: Kytice - Novák: Filharmonické tance

 

Kateřina Kněžíková - soprán, Michaela Kapustová- alt, Jaroslav Březina tenor, Adam Plachetka - bas, Kühnův dětský sbor, Pražský filharmonický sbor, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Jiří Chvála - sbormistr, Lukáš Vasilek - sbormistr, Tomáš Netopil - dirigent. 1 CD Supraphon SU 4220-2.

Jediná reprezentativní nahrávka Kytice Bohuslava Martinů pochází z roku 1955. Jistě to nevadí, ale proč ji nezaznamenat nově, abychom uchovali její pojetí z 21. století. Interpretace se ujal zkušený dirigent Tomáš Netopil a jména jako Kateřina Kněžíková nebo Adam Plachetka jsou zárukou jistoty i vřelého pojetí. Skladatel Jan Novák (1921-1984) není pro širší hudební veřejnost tak známý jako Martinů, přitom je spojuje vztah učitele a žáka. Novák studoval u Bohuslava Martinů půl roku v New Yorku a považoval tento čas za zcela zásadní období, a to nejen z hlediska kompozičního. Do roku 1968 žil v Československu, napsal hudbu mj. k filmům Kybernetická babička (1962), Kočár do Vídně (1966), Ukradená vzducholoď (1966), zbytek života pak strávil v emigraci. Triptych symfonických fantazií Choreae Philharmonicae (1956) je díky Supraphonu zcela poprvé nahrán studiově a jistě stojí za to věnovat mu pozornost.
 
Parle qui veut - Moralizing songs of the Middle Ages
 
 
 

Sollazzo Ensemble. 1 CD LINN CKD529 LINN.

Sollazzo Ensemble vznikl v Basileji v roce 2014 a věnuje se zejména pozdně středověké a raně resanční hudbě. Soubor řídí od fiduly Anna Danilevskaia. Ostatní členové pocházejí prý v několika případech z rodin hudebníků, kteří se věnují historicky poučené interpretaci, jiní zase mají zkušenosti ze současné hudby, divadla nebo muzikálu. Jejich spojení nevypadá vůbec špatně a jejich debutový snímek zní slibně. Posluchače jistě zaujme sametový hlas francouzské sopranistky Perrine Devillers a jemný soprán pěvkyně Yukie Sato. V obsazení dva soprány, tenor (Vivien Simon), fiduly (Anna a Sophia Danilevskaia), harfista (Vincent Kibildis) se představují ve skladbách především z období italské ars novy (Francesco Landini, Niccolò da Perugia, Giovanni da Firenze).
 
 

Domenico Scarlatti. Sonatas. Vol. 1., Vol. 2
 

 

Angela Hewitt - klavír, 1 CD Hyperion, Vol. 1 CDA67613, Vol. 2 CDA68184.

 Pianistka Angela Hewitt jen kvete, vyzařuje z ní radost a spokojenost, podobně jako z portétu na přebalu prvního CD se sonátami Domenica Scarlattiho (1685-1757). Hewitt je nahrává na své oblíbené piano značky Fazioli, jež považuje za nejvhodnější pro tento typ skladeb. Tato interpretka dokáže najít v zápisu to, co jiní přehlédnou, je důsledná, nekompromisní, znalosti na muzikologické úrovni dokáže převést do hry. Není třeba se opakovat, snímky Angely Hewitt jsou na té nejvyšší úrovni. Kéž je jí přáno, aby tento projekt dotáhla do rozsahu, jaký si předsevzala. (Scarlatti napsal takových sonát přesně 555).
 
 
 

Claude Debussy. Pelléas et Mélisande
 
 

Magdalena Kožená - soprán, Bernarda Fink - mezzosoprán, Gerald Finley - baryton, Christian Gerhaher - baryton, Franz-Josef Selig - bass, Joshua Bloom - bas, London Symphony Orchestra, Sir Simon Rattle - dirigent. 3 CD LSO live LSO0790.

Claude Debussy (1862-1918) slaví v příštím roce velké výročí. Zakladateli moderní hudby vzdává hold live nahrávka, která vznikla v lednu roku 2016 během několika představení opery Pelléas et Melisande, kterou v poloscénické podobě nastudovali interpreti v režii Petera Sellarse.
 
 

 

 

 
 
 

 

 
 
 
 
 
 

Martinů: Kytice - Novák: Filharmonické tance
 
 

 

 


Oblíbené příspěvky