Collegium Marianum umí potěšit sluch i zrak

(c) Petr Dryc 


Letní slavnosti staré hudby letos vyvrcholily Večerem pro krále. Pro francouzského krále. Dvořákova síň se proměnila ve Versailles, posluchači v aristokratickou společnost a pódium opanovali hudebníci, sólisté a tanečníci. Nikoli v barokní pompě, ale s jemnou hrou světel, barev, s trochou třpytu a s elegancí. Prošli jsme s nimi mnoho témat francouzských oper, od líbezného pastorale, přes válku, bouři, hádku, peklo, proroctví až ke smíření. Do titěrných detailů propracovaný večer plynul jako intimní divadelní představení, nad nímž se klenul duch královské vznešenosti.

(c) Petr Dryc 

Křehké pohyby Jany Semerádové, téměř tančící za dirigentským pultem, doplnily dva okouzlující páry sólistů: sopranistka Katherine Watson s tenoristou Mathiasem Vidalem a tanečníci Anna ChirescuArturem Zakirovem (v choreografii Natalie van Parys). 

(c) Petr Dryc 

(c) Petr Dryc 
Emoce byly zcela dobově uměřené, přesto silné, Katherine Watson mě okouzlila svým plným hlasem a mile ženskou něhou, Mathias Vidal rozproudil svůj temperament zvlášť ve druhé polovině večera a tanečníci, jejich tvrdý základ klasické techniky byl nepřehlédnutelný, se téměř vznášeli. Nevím, co mě uchvátilo víc, jestli jejich dokonalá technika nebo výraz. Choreografie byla skvělou ukázkou toho, že má-li tvůrce skutečnou invenci, pak méně je více.


(c) Petr Dryc 

Již dlouho víme, že Jana Semerádová francouzské hudbě 17. a 18. století velmi dobře rozumí, a tak jsme si mohli večer náležitě vychutnat včetně roztomilých vstupů s dudami. Ráda zopakuji, že Lenka Torgersen je výtečným koncertním mistrem, Jana Semerádová vynikající flétnistka a schopná dirigentka, která svými projekty vnáší na naši „early music“ scénu šarm, půvab a jemnost. V dnešní tvrdé době je to víc než třeba.
Kvasem koncertu byla hudba Jeana-Philippa Rameaua, kolem nějž se jako planetky mihli méně známí autoři, kteří byli angažováni na francouzském královském dvoře: Michel Pignolet de Montéclair, Jean-Joseph Cassanéa de Mondoville, Toussaint Bertin de La Doué, Jean-Marie Leclair, Antoine D’Auvergne a Charles-Hubert Gervais. Na poskynutí hudebních partů se podílelo Centrum barokní hudby ve Versailles.

(c) Petr Dryc 

© Dina Šnejdarová 

Oblíbené příspěvky