CD tipy 6


Po delší odmlce opět několik velmi nevyvážených poslechových tipů.
 
Miloslav Kabeláč
Kompletní symfonie
SOČR, Marko Ivanovič. 4 CD/Download Supraphon SU 4202-2.


Výrazná skladatelská osobnost české hudby 20. století, originální architektonik Miloslav Kabeláč (1908—1979) si zaslouží kvalitní provedení. Marko Ivanovič je dirigent, který má výbornou techniku, dokáže u skladeb uchopit i jejich duchovní rozměry, orchestry pod jeho vedením pracují většinou spolehlivě a přesvědčivě. Vypadá to tedy na výjimečný nakladatelský počin.

 

Miloslav Kabeláč: Symfonie č. 4 "Camerata" op. 36, 1. věta Grave


 

 

Transcendental
Daniil Trifonov plays Franz Liszt
Daniil Trifonov. 2 CD/Download Deutsche Grammophon 0289 479 5529 0.

Daniil Trifonov je mimořádný talent, jehož snímky stojí a zřejmě vždycky budou stát za pozornost. Na své lisztovské CD nahrál tento mladík etudy Transcendentální, Koncertní a Velké etudy podle Paganiniho. Nadprůměrná virtuozita, něha, hloubka. Přesně to k Lisztovi patří. Ideální snímek k letošnímu skladatelovu výročí.
 
Franz Liszt: Transcendentální etuda č. 4 Mazeppa S. 139
 

 
Gidon Kremer 
Kompletní koncertní nahrávky pro Deutsche Grammophon
Gidon Kremer a spousta dalších hvězd včetně Kremerata Baltica. 22 CD Deutsche Grammophon 0289 479 6316 5.

Geniální, inteligentní, vtipný, muzikální a zároveň skromný houslista Gidon Kremer v nejrůznějších podobách. Tento luxusní hudební katalog zahrnuje hudbu od Bacha a Vivaldiho přes Mozarta, Beethovena, Mendelssohna, Čajkovského, až po Philipa Glasse, Sofii Gubajdulinu, Arvo Pärta a mnohé další. K tomu se druží slavné orchestry, slavní dirigenti. Výživný sběratelský kousek.
 
Vivaldi: Zima (Čtvero ročních dob)
 
Philip Glass - New Seasons, trailer
 
 

Miroslav Srnka
Chamber Music
Quatuor Diotima. 1 CD Naïve V5433.

Smyčcové kvarteto Diotima je sofistikované uskupení absolventů pařížské Conservatoire National Supérieur de Musique. Originální název Diotima odkazuje na německého lyrika Friedricha Hölderlina a jeho román Hyperion, zároveň na dílo Luigiho Nona Fragmente-Stille, an Diotima. Letos slaví soubor 20 let a k této příležitosti naplánoval dva nahrávací projekty: 1. komplet, věnovaný vídeňské hudební škole, 2. sérii portrétů soudobých skladatelů. Prvním portrétem je dílo Miroslava Srnky, který je v současnosti asi nejslavnější a nejúspěšnější český skladatel. (Upřímně, a to si neodpustím, slavný a úspěšný je o něco déle, než zachytila naše mainstremová média.) Takže, vzhůru do poznávání!

 

Guillaume de Machaut
A Burning Heart
Orlando Consort. 1 CD/Download Hyperion CDA68103.


Britské pánské vokální kvarteto je na poli staré hudby zavedenou značkou. Jejich projekty bývají muzikologicky podepřené, jak je už dnes samozřejmostí, vynalézavé a svěží. Tohle je v pořadí už jejich třetí nahrávka Machautových dvorských milostných písní ze 14. století. Na webu Hyperionu lze nahlédnout i do bookletu, kde jsou uvedeny texty všech písní v originále včetně anglického překladu.

 

 


 

 
Franz Schubert
Smrt a dívka
Patricia Kopatchinskaja, The Saint Paul Chamber Orchestra. 1 CD Alpha 265.

Moldavsko-rakouská houslistka Patricia Kopatchinskaja je typ univerzálního hudebníka v nejlepším smyslu slova. Snad je to tím, že sama vyrostla v hudební rodině, kde zněly často housle a cimbál. Je prodchnutá klasickou hudbou i folklorem, k němuž v tom správném pojetí patří přirozená muzikalita těch nejhlubších kořenů. Projekty téhle houslistky, skladatelky a zpěvačky vypadají někdy trochu jako paralela naší Ivy Bttové, ale tyto dvě dámy se blíží jen zčásti. Patricija se nepřestává zcela „vážně“ věnovat klasické hudbě, spolupracuje i se soubory historicky poučené interpretace a kromě mnoha soudobých premiér hraje baroko i třeba hudbu Beethovenovu a na tomto snímku Schubertovu. Jenže je to přece jen snímek netradiční, neboť Kopatchinskaja se v něm snaží hledat jisté souvislosti s hudbou i tématem Schubertova Smyčcového kvartetu č. 14 d moll D 810 Smrt a dívka a prokládá jeho věty úplně jinou hudbou. Je to sice trochu experiment, ale proč ne. Ať už byly souvislosti zvoleny vhodně, nebo ne, mohou v posluchači, pokud mu nebudou zcela proti srsti, podněcovat touhu hledat souvislosti další. A to se cení. Schuberta „obklíčila“ houslistka například vlastní úpravou byzantské žalmové melodie, Dowlandovou Pavanou, Carlem Gesualdem a Györgym Kurtágem. Považujeme-li Schuberta za autora překračujícího svou dobu, tito kolegové za ním nezaostávají.
 
 

 
Johann Sebastian Bach
Goldbergovy variace
Angela Hewitt. 1 CD/Download Hyperion CDA68146.

K téhle pianistce jsem tak dlouho hledala cestu, až jsme se obě posunuly do bodu průniku. Hewitt je vyhlášenou bachovskou interpretkou, Goldbergovy variace nahrála po 16 letech, a to na své piano značky Fazzioli. Její hra je precizní, promyšlená do nejmenších minuciézních detailů, navíc pedál používá u Bacha minimálně, což mi imponuje.
(Náš rozhovor o Bachovi si lze přečíst zde.)


 

Oblíbené příspěvky