CD tipy 5 Vánoční


Vánočních nahrávek je skoro jako hvězd na nebi. Následuje výběr, pochopitelně neúplný a značně subjektivní, těch, které, myslím, čas dostatečně prověřil...  

 

 


Jakub Jan Ryba
Pastorely, Česká mše vánoční
Magdalena Kožená, Gabriela Eibenová, Jaroslav Březina, Michael Pospíšil, Capella Regia Musicalis, Robert Hugo. 1 CD, Deutsche Grammophon Archiv Produktion 465 108-2, reedice 1 CD / Download 00028947783657.

Někdo ji rád poslouchá každý rok, někdo ji nesnáší, někdo si ji dává v časových odstupech, každý ale musí uznat, že „Rybovka“ k vánoční době prostě patří. Živé produkce bývají všelijakého rázu, úrovně a charakteru, určitě tedy stojí za to mít doma při ruce něco lepšího, abychom si o skladbě udělali jasnější představu. K tomu jednoznačně doporučuji nahrávku s Magdalenou Koženou z roku 1998, v historicky poučené interpretaci. Tato „Rybovka“ je komornější, křehčí a subtilnější, než obvykle slýcháme, a proto je, myslím, velmi blízká originálnímu znění. U mě hraje jednoznačně prim.

 
Musica Antiqua Praha
Vánoční hudba barokních Čech (Christmas Music of Baroque Bohemia)
Musica Antiqua Praha, Pavel Klikar. 1 CD Supraphon 11 1861-2 931.
 
 
Tak tohle je naprostá „klasika“. Soubor Musica Antiqua Praha už sice patří minulosti a do samých začátků historicky poučené interpretace u nás, ale jeho vánoční nahrávka by, myslím, neměla chybět nikomu, kdo oblibuje starou hudbu. Hudba Adama Michny z Otradovic, Václava Karla Holana Rovenského, Bedřicha Bridela a dalších autorů 17. století je zde představena v kvalitní a svěží interpretaci. Díky ní vyznívají skladby rozmile, půvabně a něžně. Nahrávka už se hůře shání, tedy surfujte, hledejte, škemrejte, nebudete litovat.


 

 

JESLIČKY, staré nové písničky
Vánoční tanečky z barokních kancionálů
Ritornello, Michael Pospíšil. 1 CD/Download Arta F1010.



Nahrávka z roku 2000 obsahuje barokní hudbu v poněkud “lidovějším” hávu s cimbálkem, niněrou, cinkem, kejdami, perkusemi atd. Písně z kancionálu Jesličky jezuity Bedřicha Bridela, písně Adama Michny z Otradovic včetně Chtíc, aby spal jsou zpracovány pouze v pánském provedení s altistou Janem Mikuškem, tenoristou Richardem Sporkou a basistou Michaelem Pospíšilem. Příjemné vánoční pohlazení, lehce nekonvenční, jak už to u Michaela Pospíšila bývá. (Navíc jako dobová antologie se dá tato nahrávka poslouchat v podstatě kdykoli.)
 
České vánoční koledy
Vlasta Mlejnková, Karel Kožušník, M. Moravec, Jaromír Bělor, Eva Francová, Felix le Breux, Kühnův dětský a smíšený sbor, Symfonický orchestr, františek Belfín; Východočeský komorní orchestr, Libor Hlaváček; Pražští žesťoví sólisté. 1 CD Supraphon SU 3894-2.

 

Archivní snímek z let 1969, 1981 a 1986 je podle mě mimořádný svou atmosférou. Obsahuje známé i méně známé české koledy, dvě instrumentální skladby Jiřího Ignáce Linky a Vánoční muziku Adama Michny z Otradovic v úpravě Ludvíka Bortla pro žesťový soubor. Prvních 22 tracků s koledami (v úpravě Luboše Fišera) nabízí oproti komornějším projektům s historickými nástroji mohutnější zvuk: velký orchestr, velký sbor, velké hlasy + impozantní recitační vstupy Felixe le Breuxe. Výsledkem je sice asi trochu zvukové „retro“, ovšem nesmírně působivé, s vnitřní hloubkou, pokorou a důstojností. Ukazuje nám, že Vánoce nejsou sentimentálně nasládlý svátek a že v nich přece jen o něco jde. Díky za to.
 
 
In Pragensi Ecclesia
Vánoce v pražské katedrále v době Karla IV.
Schola Gregoriana Pragensis, David Eben. 1 CD/Download SU 3191-2 231.

 

Kdo si chce odpočinout od „sladkých“ dvojhlasů, nástrojů a velkého zvuku vůbec, mohl by sáhnout po středověkém latinském jednohlasu. David Eben se svým souborem rekonstruoval části vánočních obřadů, které se konaly v pražské katedrále, a to podle pramenů z 2. pol. 14. století. Plastický zvuk, který jde vždycky vstříc textu, zajímavě zkombinované barvy hlasů, zdánlivá jednoduchost a zároveň obrovská vnitřní dynamika. To jsou jedny z předností Scholy Gregoriany Pragensis.
 
 

 

Oblíbené příspěvky